Rolf Ekrothin FW24 mallisto ‘Dear Night’ esiteltiin Kööpenhaminan muotiviikoilla – talviurheilun sekä 80-luvulla eletyn lapsuuden nostalgiaa yhteistyössä Mattocenterin kanssa

Rolf Ekroth on suomalaisen muodin kärkinimistöön lukeutuva ja kansainvälisesti noteerattu suunnittelja, jonka design on tullut tutuksi esimerkiksi Firenzen Pitti Uomossa ja Hyerès’in festivaalilla. Tammikuisen Kööpenhaminan muotiviikon New Talent -ohjelmassa esitelty ‘Dear Night’ -mallisto tunnelmoi Ekrothin 80-luvun lapsuutta sekä suomalaisille rakkaaksi miellettyä talviurheilua.

Mattocenterin ja Ekrothin välinen kollaboraatio poiki kokonaiset kolme lookkia, joissa nähdään Mattocenterin yrittäjä Tinet Wafinin kodintekstiileihin ja asusteisiin keskittyvän Sáiden (Shop in Shop) silkkisamettisen kankaan pehmeyttä ja hienohohtoisuutta yhdistettynä katumuodin kieleen, jota tuorein Ekrothin malllisto puhuu brändilleen ominaisena.

Look 18, kuva Otto Virtanen

‘Dear Night’ -malliston estetiikka on saanut vaikutteita pohjolan lumisista talvista ja kollektiivisesti jännitettävistä sekä kansan sydäntä lähellä sijaitsevista talviurheilulajeista mäkihypystä, jääkiekosta ja maastohiihdosta. Ekroth esitteli kekseliäällä tavalla huippumuotia – muun muassa neulottu mäkihyppyasu, jääkiekkomaalivahdin polvisuojia jäljittelevät nahkaiset shortsit ja hiihtäjän kilpailunumeroa muistuttava laukku nähtiin Kööpenhaminan muotiviikolla.

Vaikka lapsuuden nostalgiset vivahteet ja 80-luvun urheilumuoti ovat vahvasti näkyvillä, on Ekrothin muotokieli kuitenkin varsin oivaltava yhdistelmä mennyttä ja tulevaa – mukaan mahtuuu nimittäin moderneja printtejä ja koko malliston harmonisesti läpileikkaava väripaletti, joka on saanut maanläheiset ja Ekrothin tunnistettavalle tyylille ominaiset sävyt. Erinomaisen lisän kokonaisuuteen toivat Mattocenterin yhteistyön tiimoilta mukaan valikoituneet kankaat: ripaus helmiäistä korallia sekä kullanhohtoista ruskeaa kera kiehtovien geometristen kuosien.

Ikat Velvet Cushion, kuva Saide.fi
Look 18, kuva James Cochrane

‘Dear Night’ -mallistossa nähdään myös tämän päivän trendejä puhuttelevia urheilu- ja katumuotia yhdisteleviä teknisiä tekstiilejä, Ekrothin erikoisalaksi miellettyjä huppareita sekä asusteita, jotka rikkovat kaupallisen katumuodin rennompaa kaavaa. Asusteet on toki suunniteltu käytännönläheisiksi, mutta vaivattomuuden kanssa kulkee rinta rinnan  arvokkuus. Mattocenterin Shop in Shop:n Sáiden silkkisamettiset tekstiilit tuovat lookkeihin silkin valovoimaa ja eleganssia juuri sopivissa määrin.

Ekrothin suunnittelemat laukut ovat tärkeä osa malliston materiaalien sekä värien saumatonta vuoropuhelua. Jokainen kollaboraation myötä syntynyt laukku yllättää sekä muodollaan että käyttötavallaan, ja on samalla osoitus Ekrothin oivaltavasta talviurheilun tematiikkaan sopivasta suunnittelutyöstä. Esimerkiksi hiihtäjän kilpailunumeroa jäljittelevässä laukussa (look 4) silkkisamettinen kangas jää rintakehän päälle, kun taas selän taakse kietoutuvat nylonista valmistetut remmit siirtävät painon tasaisesti harteille jakautuen.

Laukkujen silkkisamettisen kankaan langat on värjätty käsin vuosisatoja vanhalla tekniikalla, Ikat-värjäyksellä. Kuviot eivät ole viivaintarkkoja, vaan niissä on ainutlaatuiset, läikehtivät ääriviivat. Abstraktit kankaiden kuviot ovat omiaan tukemaan malliston yhtenäistä linjaa, mutta samalla ne tarjoavat jotain poikkeavaa ja mielenkiintoista.

Ikat Velvet Yoga Bolser, kuva Saide.fi
Look 19, kuva Otto Virtanen

Vaikutteita mallistoonsa Ekroth on hakenut myös kotielämästä ja kun 80-luvulla eletyn lapsuuden muistoja alettiin suunnittelutyön edetessä tarkemmin kaivelemaan, muotoutui tammikuussa 2024 lanseerattavan ‘Dear Night’ malliston kokoavaksi elementiksi yllättäen lapsuudenmaisemista tuttu sohva ja tästä poimitut materiaalit nahka ja sametti, joita nähdään osana kollaboraation lookkeja.

Ekrothin lapsuudessa television äärellä, samettisten sohvatyynyjen suojissa on koettu suuria tunteita samanaikaisesti kun ruudun toisella puolella on tavoiteltu voittoa koko kansaa sykähdyttävän talviurheilun merkeissä. Urheilusankarit koristellaan seremoniallisesti kultamitalein ja tätä hetkeä kunnioittaen osana mallistoa nähdään muun muassa kultaisia pinssejä Ildar Wafinin suunnittelemana (Look 18). 

Vaikka talviurheilun parissa koettuihin voiton saattelemiin euforisiin tunnelmiin ei aina täydellisesti kotisohvalta käsin päästy, harjoitti eri lajien seuraaminen nuoren Ekrothin kykyä eläytyä ja unelmoida. Talviurheilusta löytyy sekä historiallisesti merkittävää juonta että vaatteellisia referenssejä, jotka ovat innoittaneet tekemistä. Todettakoon siis, että urheilumuoti on kiehtonut suunnittelijaa lähes koko elämän mittaisesti ja mallisto tekee vahvasti kunniaa kotimaiselle kilpaurheilulle.

Rolf Ekroth, kuva Otto Virtanen

Mattocenterin ja Ekrothin yhteistyön ensisijainen lähtökohta on käsityöperinteen arvostus ja  into viedä suomalaista suunnittelutaitoa ulkomaille. Ikiaikaiset käsityötekniikat ja sukupolvien vaihtuessa kertyneen tietotaidon arvostus ovat Mattocenterin liiketoiminnan ytimessä, kun taas Ekrothin henkilöhistoriaan mahtuu lukuisia käsityön parissa vietettyjä vuosia ja tietämystä tekstiiliteollisuudesta on kertynyt niin koulunpenkiltä kuin muotimaailman sisältä käsin katsottuna.

Mattocenter on traditioita vaaliva perheyritys, joka on vaikuttanut jo Ekrothin 80-luvun lapsuuden aikaan Helsingissä. Vaikka yrityksen historia on pitkä ja juuret syvällä, vaaditaan 2020-luvulla kykyä uusiuutua toimialasta riippumatta. Muoti ja matot sopivat samaan kontekstiin erityisen hyvin, kun puhutaan täysin uniikeista tuotteista, joiden valmistuksessa tarvitaan tietoa, taitoa sekä vastuullisia toimintaperiaatteita. Hidas muoti, historian ja käsityöperinteen kunnioitus ja tahto tuoda suomalaista osaamista kansainvälisesti esille, ovat molemmille yhteistyön osapuolille kannatteleva voima.

Teksti: Kaisla Koskiniemi

Kuvat: James Cochrane ja Otto Virtanen

FW24 Lookbook -kuvissa on esillä Mattocenterin käsinsolmitut matot Damla ja Vintage Ruby.

Tiedustelut: info@rolfekroth.fi & info@saide.fi

WWW: rolfekroth.com, saide.fiildarwafin.com